Geluidswerend glas: wat zijn de voordelen?
Feit: geluidsoverlast kan evenveel storen als lichtoverlast. Het kan ervoor zorgen dat je thuis niet meer tot rust komt. Gewone dubbele beglazing volstaat over het algemeen niet om veel geluidsoverlast te dempen. Om het probleem op te lossen bestaan er gelukkig wel geluidswerende ramen. Wat zijn de voordelen van geluidswerend glas en hoe werkt het?
Waarom kiezen voor geluidswerend glas?
Geluidswerend glas helpt om de meest voorkomende geluiden van buiten te dempen. Denk maar aan verkeersgeluiden, blaffende honden of luide buren. In vergelijking met een normale dubbele beglazing kan dit soort glas tot 50% meer geluid absorberen.
Lawaaihinder afkomstig van discotheken en zware industrie – frequenties onder 100 Hz – kan ook heel wat overlast veroorzaken. Deze frequenties zijn helaas moeilijk om volledig weg te isoleren, maar je kunt ze wel dempen.
Hoe werkt geluidswerend glas?
Het belangrijkste bij akoestiek in het algemeen is massa. Door meer massa te gebruiken in het glas worden de trillingen en dus de klank geabsorbeerd. Deze glasmassa kan bestaan uit één, twee of meerdere glaspanelen die aan elkaar zijn bevestigd. Tussen deze lagen glas bevindt zich een geluidswerende folie die aan beide stukken glas kleeft.
Soort profiel
Als geluidswerend glas niet vakkundig vastzit in de ramen, krijgen tocht en vocht vrij spel. Daarnaast is het materiaal ook een invloedrijke factor. Houten ramen scoren bijvoorbeeld beter dan aluminium of pvc-ramen. Bij aluminium en pvc hangt de isolatiewaarde af van de structuur binnenin het kader. Ook de hoeveelheid rubbers speelt hier een rol. Uiteraard zorgen wij voor de perfecte balans in onze profielen.
Kwaliteitsvolle plaatsing
Als geluidswerende glazen niet goed geplaatst zijn, blijf je last hebben van geluid. Bij Platteau gaan we daarom steeds elke ruimte tussen muur en raam isoleren. Aan de buitenkant werken we mooi af met siliconen.
Bekijk enkele referenties van Platteau.
De voordelen van geluidswerend glas op een rijtje
- Je verbetert de akoestiek in huis.
- De glasdikte is groter en de beglazing behaalt de beste akoestische waarde.
- Je boet niet in op de isolatiewaarde, want het blijft hoogrendementsbeglazing.
- Nog een extra voordeel van geluidswerend glas is dat de geluidswerende folie de stukken glas bij elkaar houdt wanneer het breekt.
- De folie is ook een goede thermische isolator, dus ook de warmte in je huis blijft lekker binnen.
En het prijsverschil? Contacteer ons voor een offerte en je kunt zelf vergelijken.